Sodyum Hidroksitle Üretilen Sabun Nasıl Doğal Olabilir?

Tarih: 12.06.2023 18:06
Sodyum Hidroksitle Üretilen Sabun Nasıl Doğal Olabilir?
Soğuk proses sabun üretiminde kullanılan sodyum hidroksit, doğal sabun kullanmak isteyen her insanın ilk başta kafasına takılan bir soru işaretidir. Üstelik sabun, meşe külünden de yapılabiliyorken neden sodyum hidroksit tercih edilir veya meşe külünün tercih edilmeme sebebi nedir? 

Sabun; yağ asitlerinin sodyum hidroksit bazıyla reaksiyona girmesi sonucu oluşan bazik bir tuzdur. Doğal sabun üretmek için başka bir yöntem yoktur.  Yağ asitlerini sabuna dönüştürmek için sodyum hidroksit şarttır. Bazı üreticiler sodyum hidroksit yerine meşe ağacının küllerini kullanırlar ki, bu da sodyum hidroksittir. Sadece labaratuar ortamında değilde meşe ağaçları yakılarak elde edilmiştir. İkisinin arasındaki en büyük fark meşe külünden elde edilen sodyum hidroksitin karakteristik özellikleri bilinemediğinden sabun yapımında kullanılmak üzere formülüze edilemez.  Göz kararı reaksiyona eklenir. Eğer az eklenirse sabunlaşma tam olmaz, sabun cıvık kalır ve kullanıma uygun olmaz. Eğer fazla kullanılırsa bu seferde sabunun içerisinde sabunlaşmadan arda kalan sodyum hidroksit kalır, buda bir sabun için olabilecek en istenmeyen durumdur. 

Labratuar ortamında (tuzun elektroliziyle) oluşturulan sodyum hidroksitin ise karakteristik özellikleri net olarak bilinmektedir. 
Örneğin, 1 gr. zeytinyağını sabuna çevirmek için, %99 saflıkta 0,1353 gr. sodyum hidroksit gerekir. 
Veya 1 gr. hindistancevizini sabuna çevirmek için, %99 saflıkta 0,1910 gr. sodyum hidroksit gerekir. 

Bu formüllere göre hazırlanan bir doğal sabun tamamen güvenli ve doğaldır. Meşe külü veya başka ağaçları yakarak elde edilen külden elde edilmeye çalışılan sodyum hidroksit ise kestirilemez özelliklere sahiptir ve sabun yapımı çok fazla deneyim ve tecrübe gerektirir.

Ayrıca yaklaşık olarak 1 kg sabun elde etmek için yarım litre sodyum hidroksit çözeltisi gerekir. Bunuda meşe ağacından elde etmek istersek kabaca 70-80 kg ağaç yakılmalıdır.  Hem maliyeti yüksek, hem doğa için zararlı olduğundan seri üretime uygun bir yöntem değildir. 
Kategoriler
Yükleniyor...