Tarih: 13.06.2023 16:19
Titanyumdioksit
Dünyada en yaygın kullanılan mineraldir. Doğal bir mineral olan titanyum dioksit nanoteknoloji yöntemi ile atom yapısı değiştirilerek çok aktif bir nano parçacık formuna getirilmiştir. Işığın titanyum dioksit nano parçacıklar üzerine düşmesiyle organik madde kimyasal reaksiyon sonucu parçalanmaya başlar. Bu yapay süreç bitkilerde fotosentez olayına benzer ancak titanyum dioksit fotosentezden farklı olarak tam tersini yapar.
Yani organik maddeleri parçalayarak karbondioksit veya suya ayrıştırır.
Bunun anlamı şudur; titanyum dioksit nano parçacıklar herhangi bir organik madde ya da canlı hücreye temas ettiğinde organik madde veya canlı dokunun parçalanmasına neden olan kimyasal reaksiyonu başlatabilecek korkunç bir yetenektedir.
Nerelerde Kullanılır?
Günümüzde titanyumdioksit; şekerleme, reçel, sakız, pudra şekeri, toz şeker, küp şeker, tuz, karbonat, sütlü içecekler, süt, süt tozu, peynir altı suyu, margarin, un, hamur, tavuk, et, balık, deniz ürünleri, soya ürünleri, neredeyse bütün gıda maddelerinde, tıbbi ilaçlarda, vücut bakım ürünleri, her türlü kozmetik, krem, diş macunu, diş beyazlatıcı, sabun, deterjan ve temizlik ürünlerinde beyazlatıcı bozulmayı önleyici ve nem tutucu olarak kullanılır.
Titanyumdioksit vücutta birikir mi?
Ağız deri ve nefes yoluyla vücuda giren nano parçacıkların organizmayı hiçbir şekilde terk etmediği dokularda çöküntü olarak biriktiği, akciğerlere büyük hasarı verdiği tespit edilmiştir. Ayrıca nano parçacıklar bulunduğu ortamda canlı hücrelerinin yapısına nüfuz etme yeteneğine sahiptir ve bunun sonucunda bütün hücrelerde özellikle beyin hücrelerinde hasar oluşturur ve genleri mutasyona uğratır
Kozmetikler ve güneş kremlerinde büyük oranda kullanılan ve cilt tarafından emilen titaniumdioksit nano parçacıklar ışığa karşı duyarlıdır serbest radikaller üretir. Güneş ışığına maruz kalındığında deri hücrelerinde DNA hasarına yol açar ciltte bir yara varsa deri yoluyla kan dolaşımına Karışır bir kez kan dolaşımına giren nano parçacıkları bütün bedende dolaşabilir. Beyin, kalp, karaciğer, böbrek, dalak, kemik iliği ve sinir sistemi dahil olmak üzere tüm organlara ve dokulara nüfuz edebilir Nano parçacıklar hücre içine girebilir mitokondri ve hücre çekirdeği tarafından içeri alınabilir mitokondrede büyük yapısal hasara dolayısıyla enerji ve protein üretiminin bozulmasına DNA mutasyonu ve hücrelerin ölümüne sebep olur. Nano parçacıkların en fazla yayılma alanı olan organ karaciğer olarak görülmekte dalak onu izlemektedir